LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zelenski cere crearea unui tribunar special în cazul agresiunii ruse din Ucraina

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zelenski cere crearea unui tribunar special în cazul agresiunii ruse din Ucraina

Este a 280-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Volodimir Zelenski vorbește din nou despre crearea unui tribunal special pentru judecarea faptelor săvârșite de ruși încă de la anexarea Crimeei din 2014.

Volodimir Zelenski FOTO Profimedia

UPDATE 05:45 Zelenski cere crearea unui tribunar special în cazul agresiunii ruse din Ucraina

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit, în timpul discursului de marți seară, despre nevoia unui tribunar special, deoarece consideră că este imposibilă aducerea în fața justiției cea mai înaltă conducere militară și politică a Rusiei.

Pentru ca să existe responsabilitate pentru agresiune, este nevoie de un tribunal special - pe lângă Curtea Penală Internaţională. Iar noi facem totul pentru a crea un astfel de tribunal”, a spus preşedintele ucrainean.

Liderul ucreainean dorește ca acest tribunal soecial să judece tot ce s-a întâmplat încă de la anexarea ilegală a Crimeei în 2014.

Astăzi, am luat câteva noi măsuri pentru a restabili justiţia în Ucraina, pentru a-i aduce în faţa justiţiei pe toţi cei responsabili de acest război criminal. Cooperăm deja cu multe ţări şi organizaţii internaţionale pentru ca fiecare criminal rus să primească pedeapsa meritată. Am stabilit deja cooperarea cu Curtea Penală Internaţională şi o vom intensifica.

Dar, din păcate, instrumentele juridice internaţionale disponibile nu sunt suficiente pentru justiţie. Chiar şi în cadrul Curţii Penale Internaţionale, este încă imposibil să aducem în faţa justiţiei cea mai înaltă conducere politică şi militară a Rusiei pentru crima de agresiune împotriva statului nostru - pentru crima primară. Crima care a dat naştere tuturor celorlalte crime din acest război - şi nu numai după 24 februarie, ci şi din 2014. Atunci a început totul”, a arătat Volodimir Zelenski, potrivit news.ro .

UPDATE 03:00 70% din necesarul de energie a fost acoperit

Premierul ucrainean Denis Smihal a afirmat că toate regiunile din Ucraina, în afară de Herson, sunt alimentate acum cu energie electrică. El a mai adăugat că toată producția de energie electrică din țară acoperă 70% din nevoile de consum ale cetățenilor.

Smihal spune că există suficientă energie pentru a ajunge la toți consumatorii, atâta timp cât companiile regionale de electricitate nu vor depăși limitele furnizate de furnizorul UKrenergo. Astfel, oamenii vor putea să aprindă luminile zilnic, timp de 5-6 ore fără să aibă probleme cu alimentarea la energie electrică.

UPDATE 00:00 Olaf Scholz vrea să livreze Ucrainei tancuri Gepard

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat marți că ca continua să livreze mai multe tancuri antiaeriene Gepard Ucrainei.

„Vom continua să lucrăm pentru a furniza acest sistem foarte eficient”, a declarat Scholz.

Medvedev cere NATO să nu livreze sistemul Patriot Ucrainei

Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, cere NATO să nu îi ofere Ucrainei sistemul Patriot. Acesta a răspuns cu o amenințare după ce Kuleba a cerut din nou ca sistemele de apărare avansată antiaeriană Patriot să le fie livrate din partea NATO. Medvedev a declarat că în cazul în care NATO ar furniza un astfel de sistem Ucrainei, ar deveni ținta legitimă a forțelor ruse.

„Dacă, așa cum a sugerat Stoltenberg, NATO ar furniza fanaticilor ucraineni sisteme Patriot împreună cu personal NATO, ei ar deveni imediat o țintă legitimă a forțelor noastre armate”, a scris Medvedev pe aplicația de mesagerie Telegram, potrivit Libertatea .

Energia electrică restabilită pentru 40% din locuitorii regiunii Herson

Guvernatorul regiunii Herson, Iaroslav Ianushevich, a declarat că locuitorii din partea centrală a orașului Herson dar șidin alte zone au din nou acces la energie electrică. În urmă cu câteva zile, sistemul energetic al Hersonului a fost distrus de bombardamente rusești, în timp ce forțele ruse se retrăgeau de pe malul vestic al râului Dnipro.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Schimbarea importantă făcută de Loteria Română în Săptămâna Mare

2 VIDEO Cea mai mare afacere a Securității / „Era o adevărată fabrică de bani. Nu știu dacă mai era cineva în România acelor ani care să câștige atât de m…

3 S-a dat „liber la Rusia”? / „Sunt deja țări care au furnizat Ucrainei aceste arme fără condiții”

4 VIDEO Ce a căutat Piedone la Istanbul?

5 VIDEO Priviți noua „drăcovenie” scoasă de americani din „cutia cu maimuțe”